Jótanácsok kéményseprés tekintetében

2021.07.18

 Sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha az alábbiakra figyel.
Az égéstermék-elvezetők vizsgálata minden esetben
• megrendelésre történő,
• díjfizetés ellenében végzett szolgáltatás.
 A szolgáltatást igénybe vevő ügyfél saját döntése, hogy melyik szolgáltatóval kívánja elvégeztetni az égéstermék-elvezetők vizsgálatát.

A szolgáltatók azonos jogosultsággal látják el feladataikat, nincs katasztrófavédelmi szempontból kiemelt, vagy kizárólagos jogosultsággal rendelkező szolgáltató.
A tevékenység elvégzéséért a szolgáltatók díjköltséget számolnak fel és önállóan rendelkeznek a kiszállási díjszabásukról is. Ezért javasoljuk, hogy a vállalt költségek tekintetében a megrendelés előtt minden esetben tájékozódjanak a megyében nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari szolgáltatók díjszabásáról!

Lehetőség van - azonban nem kötelező - a szolgáltatás helyszínen történő megrendelésére is, amennyiben a szolgáltató az ingatlanban találja az ügyfelet, aki aláírásával látja el a szolgáltatást megrendelő formanyomtatványt.

A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti.
Kérem, szíveskedjenek minden esetben körültekintően, illetve amennyiben lehetséges előzetesen tájékozódni az árakról illetve az adott szolgáltatás tartalmáról.

Kamarai javaslat kéményseprő-ipari ellenőrzéssel kapcsolatosan:

1.) Nem kötelező azonnal elfogadni a "becsengető kéményseprő" ajánlatát! Erről informálja a vállalkozás székhelyén/telephelyén/fióktelepén élő személyeket/családtagokat is!

2.) Kérjen árajánlatot! Versenyeztesse meg a kéményseprő ipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat!
A Katasztrófavédelemnél erre a tevékenységre bejegyzett vállalkozásoktól kérjenek árajánlatot az adott fűtésberendezésre/kémény típusra és ez alapján rendeljék meg a kéményseprői szolgáltatást.

3.) Csak azon kéményseprő-ipari szolgáltatóval végeztessen kéményseprő ipari tevékenységet, akitől a vállalkozás vezetője előzetesen megrendelte azt!

4.) Költségét csökkentheti, ha hosszabb távra köt szerződést egy kényseprő ipari szolgáltatást ellátó vállalkozással. Ezt azzal a megkötéssel tegye, hogy a szerződés addig van érvényben, amíg az erre vonatkozó törvény hatályban van.

5) Ellenőrizzék mikor ellenőrizték utoljára az adott ingatlan fűtőberendezését! (ha nincs probléma, akkor időben kötött az ellenőrzés megrendelése)
Az ellenőrzés szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

6) Amennyiben cége bejelentet székhelyén rokona él, munkatársa dolgozik, tájékoztassa a fentiekről, illetve, ha már volt ellenőrzés arról is, hogy duplán ne kelljen fizetni ugyanazon szolgáltatásért.